L’Esbart Joventut Nostra fou fundat l’any 1960. i es una de les seccions que conformen l’Agrupació Congrés de Barcelona Està format per quatre seccions: l’escola de dansa, amb nens i nenes d’entre 3 a 7 anys, el grup infantil – juvenil d’entre 8 a 16 anys, el cos de dansa a partir dels 17 anys, i el grup senior a partir dels 35 anys. El tipus de ball que representem engloba els anomenats Països Catalans. Disposem d’un ampli repertori, que inclou danses totalment populars, ja que l’objectiu de l’Esbart ha estat i és mantenir vives les tradicions de la dansa catalana, així com coreografies dels creadors més coneguts, a més d’altres de creació pròpia, obra del coreògrafs del nostre Esbart.

El vestuari dels dansaires és l’apropiat per a cada ball i disposem dels corresponents arranjaments musicals, podent actuar acompanyats d’una Cobla, per un grup de música tradicional, o bé amb música pre-gravada.

Tenim unes actuacions fixes al llarg de l’any, que són: les Mostres de Dansa de Primavera i Tardor, al nostre local, l’organització de la Roda d’Esbarts “Catalònia” (des de 1978 ), i la col.laboració amb el grup de teatre de l’Agrupació Congrés, en diversos muntatges. Actuem a Festes Majors i Festivals de Dansa arreu del país, així com a l’estranger, havent presentat les nostres danses, entre d’altres, a les següents ciutats europees: París, Tolouse, Marsella, St. Cyprien i Ceret (França), Amsterdam i Bolsward (Holanda), Frankfurt (Alemanya), Brussel.les (Bèlgica), Zuric (Suïsa) i Florència (Itàlia). Les  últimes actuacions a nivell d’estat espanyol quant a Festivals nacionals i internacionals, han estat les següents: Festival Internacional Ciudad de Burgos, Festival Nacional de Pamplona, Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, Festival Nacional de Gastronomia i Folklore de Valladolid, Festival de l’illa de Menorca, Valldansa etc. Es va actuar al Teatre Nacional de Catalunya amb motiu del Centenari dels Esbarts dansaires, i al Forum de les Cultures. Som menbres actius de l’Agrupament d’Esbarts dansaires de Catalunya i Co-fundadors de la Roda d’Esbarts catalònia.